BRC

BRC IOP rendszer

Alkalmazása: 2011. szeptember 01. óta

2011. tavaszán vevői oldalról felmerült a konkrét igény a BRC IoP szerinti tanúsításra is. Jelenkézikönyv a BRC/IOP Global Standard for Packaging and Packaging Materials Issue 4 szerint készült el.

A BRC/IOP élelmiszerbiztonsági rendszer ismertetése:

A BRC/IOP szabvány háttere: A Brit Kiskereskedelmi Konzorcium és IOP (Csomagolásügyi Hivatal) szabványa (BRC/IOP szabvány) azért került kifejlesztésre, hogy segítse az élelmiszeripari kereskedőket a jogszabályi követelmények teljesítésében a legmagasabb vásárlói védelem biztosítására. A BRC tartalmazza a kereskedők saját mértékadó alapelveit és rendszeresen felülvizsgálják. Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyságban fejlesztették ki, a szabványt nemzetközi szinten elismerik. A szabvány a fogyasztók védelmét segíti egy közös felülvizsgálati alap megteremtésével a csomagolóanyagokat és csomagolási technológiát biztosító cégek számára.

Előnyök:

• A gyártók kötelesek megfelelő rendszereket és ellenőrzési mechanizmusokat bevezetni, amelyek biztosítják a csomagolás megfelelősségét az élelmiszeripari biztonsági követelményekkel szemben.

• A szabványt azért fejlesztették ki, hogy segítse az élelmiszeripari kereskedőket a jogszabályi követelmények teljesítésében. A szabvány a fogyasztók védelmét is biztosítja egy közös felülvizsgálati alap megteremtésével a csomagolóanyagokat és csomagolási technológiát biztosító cégek számára.

A BRC szabvány fő fejezetei:

•                HACCP-rendszer

•                Minőségirányítási rendszer

•                A termelés műszaki / technikai feltételrendszere

•                A termék és termékkezelés követelményei

•                A termék előállítás szabályozása és ellenőrzése

•                A személyzet higiéniája

A BRC követelményrendszere tartalmazza a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszert, az ISO 9001 minőségirányítási rendszer legszükségesebb elemeit és megfelelő gyártási, higiéniai, környezeti feltételeket.